Open bestanden

Wat zijn dat precies, open bestanden? De open bestanden zijn de bestanden waarin Studio Kanters het eindproduct maakt, Inclusief alle ingrediƫnten en gereedschappen die hiervoor gebruikt zijn. Anders dan een geƫxporteerd eindproduct dus.

Wanneer je (digitale) bestanden wil opvragen of leveren is er bepaalde regelgeving van toepassing. Het recht omtrent intellectueel eigendom is hier leidend in. In Nederland beschermen deze rechten en regels de belangen van makers van creatief werk. Deze geven aan dat opdrachtgevers geen recht heeft op de open bestanden, tenzij anders is afgesproken.

Waar betaald de opdrachtgever dan precies voor?

De opdrachtgever betaald voor de gebruiksrechten van een ontwerp. Aangeleverd in een formaat waarmee de opdrachtgever de gewenste digitale of fysieke uiting kan realiseren. De bronbestanden (bijvoorbeeld in Indesign of Photoshop) blijven eigendom van Studio Kanters. Net zoals een bakker niet zijn recept verkoopt maar alleen het brood.

Bij grafisch en interactief werk is er 1 auteur van toepassing. De maker van het product is dus de rechthebbende. In dit geval bepaalt Studio Kanters dus wat er met het eindproduct gebeurd. Wel kunnen deze rechten verkocht/gekocht worden. De opdrachtgever betaald dus voor het recht tot gebruik.

De auteurswet is erg belangrijk voor Studio Kanters. Zo kan er namelijk niet zomaar met onze producten gerommeld worden en zijn wij zeker van de kwaliteit die Studio Kanters levert. Wij willen natuurlijk niet dat er foutieve bestanden rond gaan.

Open bestanden toch overnemen?

De kosten voor het overnemen van open bestanden hangen af van de oorspronkelijke prijs om deze te maken en het doel van de overname. Hiermee geeft Studio Kanters namelijk de invloed op het ontwerp, het werk en toekomstig werk uit handen. Neem gerust contact op bij verdere vragen of onduidelijkheden rondom de open bestanden.